DUURZAAMHEID
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Wij vinden het heel belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de impact van onze activiteiten op de samenleving. Daarom is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering en strategie. Al onze medewerkers zijn zich bewust van onze duurzaamheidsnormen en handelen hier ook naar.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat volgens Prop Beplantingswerken om het creëren van waarde voor de maatschappij en het oogsten van maatschappelijke waardering. Wij werken hieraan binnen diverse MVO-thema’s.
Prop Beplantingswerken heeft een duidelijke focus op het realiseren van blijvende kwaliteit. Bij elk project kijken we zorgvuldig naar factoren zoals de financierbaarheid, leefbaarheid, te verwachten toekomstige situatie, de omgeving met haar belanghebbenden en duurzaam materiaalgebruik.
Wij doen ons werk middenin de samenleving. Onze impact op de omgeving beperken we zoveel mogelijk door omgevingsmanagement. Zorgvuldig werken, betrouwbaarheid en het creëren van draagvlak staan daarbij centraal. De belangen van omwonenden behartigen we zo goed mogelijk.
Elke dag zijn wij bezig met innovatie. We stimuleren onze medewerkers en stakeholders om creatief te zijn en samen te werken. Nieuwe toepassingen in de markt volgen wij op de voet, zodat we ze kunnen toepassen voor opdrachtgevers.
Prop Beplantingswerken werkt samen met partners aan concrete oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen. Dit leidt onder meer tot een verminderd gebruik van grondstoffen en energie, een kleinere CO2-footprint, lagere levenscycluskosten, innovatie en kennisborging.
Onze mensen zijn de belangrijkste succesfactor van Prop Beplantingswerken. Vanuit deze overtuiging bieden wij een gezonde, veilige en motiverende werkomgeving voor alle medewerkers. Onze gedeelde normen en waarden hebben we vastgelegd in onze gedragscode.
Bij onze werkzaamheden in de openbare ruimte gaan we zorgvuldig te werk om rust-, stand- en verblijfsplaatsen van beschermde flora en fauna niet te verstoren. Prop Beplantingswerken beschikt over de vereiste kennisniveaus om te werken volgens uw gedragscodes.
Als sociaal bedrijf vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een betere maatschappij. In het kader van de Participatiewet creëert Prop Beplantingswerken leerwerktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door middel van begeleiding en cursussen brengen we hun productiviteit, kennis en kunde naar een hoger niveau, zodat zij kunnen terugstromen in de reguliere arbeidsmarkt. Onze leidinggevenden zijn intern opgeleid om hen daarbij te begeleiden. Op deze manier zorgen wij voor social return on investment (SROI) en staat mensontwikkeling bij ons centraal.
Naast mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt direct een kans te geven, wordt ook samengewerkt en gebruik gemaakt van de diensten van SW-bedrijven. Samen resulteert dit in een PSO (Prestatieladder Sociaal ondernemen) trede 3-certificering. Er wordt tot op de hoogste trede voldaan aan de kwalitatieve eisen met betrekking tot passend werk, integratie, functioneren, ontwikkeling en begeleiding. Wij behoren hiermee in onze grootteklasse tot de 10% best presterende bedrijven wat betreft socialer inclusief ondernemen.
Wij doen er alles aan om onze werknemers een inspirerende en uitdagende werkomgeving te bieden, met volop mogelijkheden tot opleiding en ontwikkeling. Ons beleid is erop gericht om medewerkers goed op te leiden, te motiveren en te behouden in het bedrijf. Dat doen wij onder meer door leerlingen een stageplek te geven, goede arbeidsomstandigheden te scheppen en opleidingen aan te bieden. Om de twee jaar meten wij de tevredenheid van onze medewerkers.
Wij zijn gecertificeerd op niveau 5, het hoogste niveau, van de CO2-prestatieladder. Dit betekent dat we continu kijken hoe we de uitstoot van schadelijke stoffen bij ons machine- en wagenpark zoveel mogelijk kunnen beperken. Onze afvalberg beperken we door striktere inkoop en hergebruik van afval. Snoei- en rooiafval dient als brandstof voor groene energieproductie. Vrijgekomen maaisel gaat naar bio-vergistingsinstallaties of wordt hergebruikt in producten voor de verpakkingsindustrie dan wel in bouwmaterialen. Bij onkruidbestrijding op verhardingen passen we uitsluitend duurzame methoden toe als borstelen en hete lucht.
Prop Beplantingswerken loopt voorop met duurzame toepassingen in de groenvoorziening. Liever dan een conventionele onkruidbrander gebruiken wij een heteluchtmachine, die minder omgevingslawaai en brandgevaar oplevert. We werken zo veel mogelijk met milieuvriendelijke, elektrische onderhoudsmachines. Bij de aanleg van groenvoorzieningen denken we mee over alternatieve oplossingen. Hebt u al eens gedacht aan grotere tegels tegen onkruid op verhardingen? Of asfalt met een print? We volgen innovaties in de markt op de voet. Ook van onze leveranciers eisen wij dat ze werken volgens onze duurzame kwaliteitsnormen.
Voor Prop Beplantingswerken is duurzaamheid een centraal thema in ons beleid. Wij geven dit op verschillende manieren vorm door met name, samen met onze partners, te werken aan CO2 reductie.
Wij maken een zorgvuldige selectie bij de keuze voor onze leveranciers. Jaarlijks analyseren en monitoren we de certificering, duurzaamheidsambities en doelstellingen van onze belangrijkste leveranciers en met name afvalverwerkers. Daarnaast werken we zoveel mogelijk met een vaste groep afvalverwerkers en leveranciers die dit thema ook een centrale rol in hun beleid geven en op zoek zijn naar innovatieve en meer duurzame werkmethoden en oplossingen.
Bij onze werkzaamheden ontstaan restproducten/afval, waarbij een duidelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen een “groen en grijs” gedeelte
Groen afval is maaisel, grasrollen, slootmaaisel, (snoei)hout en al het overige ‘groene’ afval wat vrij komt bij onze onderhoudswerkzaamheden.
Grijs afval of restproducten zijn afgewerkte olie, c-hout, papier en overig restafval. Uiteraard is ook onze totale CO2 uitstoot een graadmeter.
Wat betreft de groene afvalstromen bereiken we samen met onze partners dat 100% van onze vrij gekomen groene restproducten “hergebruikt” worden. Hergebruikt als in volledig aangewend voor andere doeleinden met 0% daadwerkelijk restproduct). Reductie van de hoeveelheid groen afval en restproducten is niet mogelijk. We zijn samen met onze afvalverwerkers wel continu op zoek naar meer duurzame oplossingen voor het verwerken van deze producten. Zo zijn er:
-Een Pilot waarbij we maaisel hergebruiken tot een duurzaam product.
Over het jaar 2023 is 4,83% van ons Gras Klasse B gebruikt voor duurzaam hergebruik. Onze doelstelling is om dit percentage t/m 2026 gemiddeld jaarlijks met 2% de laten toenemen.
-Bokhasi: methode waarbij we zelf samen met een partner gras(rollen) inkuilen. Een methode van composteren waarbij minder CO2 vrijkomt en een rijkere bodemverbeteraar ontstaat.
-Bodembedekking veestallen: Een lokaal boerenbedrijf gebruikt grasrollen als bodembedekking voor de stallen. Samen met de mest ontstaat hierdoor een vorm van een meer hoogwaardige compost.
Over het jaar 2023 is 2,11% van onze normaal gesproken grasrollen verwerkt als Bokhasi en 25,31% als bodembedekking in veestallen. Samen 27,42%. Onze doelstelling is om dit gezamenlijke percentage t/m 2026 gemiddeld jaarlijks met 1% de laten toenemen.
Wat betreft de grijze afvalstromen bereiken we samen met onze partners dat 89% tot 100% van onze vrij gekomen grijze restproducten “hergebruikt” worden. Hergebruikt als in volledig aangewend voor andere doeleinden. Reductie van de hoeveelheid afval is een streven
Afgewerkte Olie (filters): Doelstelling t/m 2026 gemiddeld jaarlijks 1% reductie door gebruik schonere en zuinigere machines (meer elektrisch)
Papier: Doelstelling t/m 2026 gemiddeld jaarlijks 1% reductie door meer digitalisering
CO2: Doelstelling t/m 2026 behoudt certificering CO2 prestatieladder niveau 5. Jaarlijkse reductie CO2 uitstoot van 2%. Voortgang analyse halfjaarlijks via CO2 nieuwsbrief.
Ons beleid is gericht op:
Het leveren van Kwalitatief hoogwaardige producten en diensten, en voor het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van onze vaste en tijdelijke werknemers en van derden. Ons beleid is erop gericht om te leren van gemaakte fouten en op het voorkomen van persoonlijk letsel, materiële schade en milieuschade en het reduceren van onze CO2-footprint. Wij baseren ons beleid op een periodieke meting van onze klanttevredenheid, op lering uit incidenten en ontvangen klachten, en op een periodieke inventarisatie en evaluatie van de in ons bedrijf voorkomende risico’s en CO2-uitstoot.
Nieuwsbrief 21 Prop CO2 over eerste helft 2024
Plan van Aanpak Maatregelen 2021-2026 v2
Nieuwsbrief 20 Prop CO2 over totaal 2023
Nieuwsbrief 19 Prop CO2 over 1e helft 2023
Nieuwsbrief 18 Prop CO2 over totaal 2022
Sector en keteninitiatieven 2023
Nieuwsbrief 17 Prop CO2 over eerste helft 2022
Sector en keteninitiatieven februari 2022
CO2 reductiecertificaat Prop beplantingswerken 2021
Nieuwsbrief 16 Prop CO2 over totaal 2021. PDF
–
Meer informatie omtrent de CO2 certificatie / CO2 prestatieladder vind u op de site van:
Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (klik hier)