Certificeringen, opleidingen & duurzaamheid
Aantoonbare kwaliteit
Wij kunnen aantoonbaar voldoen aan uw kwaliteits-, veiligheids- en milieueisen. Ons complete KAM-systeem (Kwaliteit, Arbo en Milieu) is gecertificeerd conform een aantal bedrijfssystemen:
Iedere medewerker van Prop Beplantingswerken is verantwoordelijk voor het nakomen van de afspraken die het in KAM-systeem zijn vastgelegd. Wij zien toe op een zorgvuldige implementatie en naleving van deze bedrijfssystemen binnen alle geledingen van onze organisatie. De KAM-coördinator draagt zorg voor het onderhoud van het KAM-systeem en de rapportage.
Het doel van de Prestatieladder Socialer Ondernemen is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen.
We zijn dan ook blij dat onze bijdrage op dit vlak op een objectieve en onafhankelijke wijze is getoetst en vervolgens bekroond met een PSO-certificering.
Prop Beplantingswerken heeft hierin de hoogste trede behaald, namelijk trede 3. Wij zoeken óók steeds meer de samenwerking met ketenpartners, onderaannemers en leveranciers die al aantoonbaar sociaal ondernemen of hetzelfde doel nastreven.
Om onze opdrachtgevers maximale garanties te kunnen bieden voor de kwaliteit van ons werk beschikken wij over de volgende certificaten:
Persoonlijke ontwikkeling en veiligheid van personeel vinden wij zeer belangrijk. Daarom volgen onze medewerkers continu opleidingen en cursussen om zo veilig en efficiënt mogelijk te werken. Het opleidingsplan wordt elk jaar geëvalueerd, waarbij we per werknemer kijken wat de educatiebehoefte is. Onze medewerkers beschikken over persoonsgebonden certificaten zoals:
Nieuwsbrief 21 Prop CO2 over eerste helft 2024
Voor Prop Beplantingswerken is duurzaamheid een centraal thema in ons beleid. Wij geven dit op verschillende manieren vorm door met name, samen met onze partners, te werken aan CO2 reductie.
Wij maken een zorgvuldige selectie bij de keuze voor onze leveranciers. Jaarlijks analyseren en monitoren we de certificering, duurzaamheidsambities en doelstellingen van onze belangrijkste leveranciers en met name afvalverwerkers. Daarnaast werken we zoveel mogelijk met een vaste groep afvalverwerkers en leveranciers die dit thema ook een centrale rol in hun beleid geven en op zoek zijn naar innovatieve en meer duurzame werkmethoden en oplossingen.
Bij onze werkzaamheden ontstaan restproducten/afval, waarbij een duidelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen een “groen en grijs” gedeelte:
Groen afval is maaisel, grasrollen, slootmaaisel, (snoei)hout en al het overige ‘groene’ afval wat vrij komt bij onze onderhoudswerkzaamheden.
Grijs afval of restproducten zijn afgewerkte olie, c-hout, papier en overig restafval. Uiteraard is ook onze totale CO2 uitstoot een graadmeter.
Wat betreft de groene afvalstromen bereiken we samen met onze partners dat 100% van onze vrij gekomen groene restproducten “hergebruikt” worden. Hergebruikt als in volledig aangewend voor andere doeleinden met 0% daadwerkelijk restproduct. Reductie van de hoeveelheid groen afval en restproducten is niet mogelijk. We zijn samen met onze afvalverwerkers wel continu op zoek naar meer duurzame oplossingen voor het verwerken van deze producten. Zo zijn er:
-Een Pilot waarbij we maaisel hergebruiken tot een duurzaam product.
Over het jaar 2023 is 4,83% van ons Gras Klasse B gebruikt voor duurzaam hergebruik. Onze doelstelling is om dit percentage t/m 2026 gemiddeld jaarlijks met 2% de laten toenemen.
-Bokashi: methode waarbij we zelf samen met een partner gras(rollen) inkuilen. Een methode van composteren waarbij minder CO2 vrijkomt en een rijkere bodemverbeteraar ontstaat.
-Bodembedekking veestallen: Een lokaal boerenbedrijf gebruikt grasrollen als bodembedekking voor de stallen. Samen met de mest ontstaat hierdoor een vorm van een meer hoogwaardige compost.
Over het jaar 2023 is 2,11% van onze normaal gesproken grasrollen verwerkt als Bokashi en 25,31% als bodembedekking in veestallen. Samen 27,42%. Onze doelstelling is om dit gezamenlijke percentage t/m 2026 gemiddeld jaarlijks met 1% de laten toenemen.
Wat betreft de grijze afvalstromen bereiken we samen met onze partners dat 89% tot 100% van onze vrij gekomen grijze restproducten “hergebruikt” worden. Hergebruikt als in volledig aangewend voor andere doeleinden. Reductie van de hoeveelheid afval is een streven
Afgewerkte Olie (filters): Doelstelling t/m 2026 gemiddeld jaarlijks 1% reductie door gebruik schonere en zuinigere machines (meer elektrisch)
Papier: Doelstelling t/m 2026 gemiddeld jaarlijks 1% reductie door meer digitalisering
CO2: Doelstelling t/m 2026 behoudt certificering CO2 prestatieladder niveau 5. Jaarlijkse reductie CO2 uitstoot van 2%. Voortgang analyse halfjaarlijks via CO2 nieuwsbrief.